Jakie ma zastosowanie stal węglowa w kuchni?

Stal węglowa składa się głównie z żelaza i węgla oraz niewielkiej ilości innych pierwiastków. Ze stali powstają naczynia, garnki, patelnie i różnego rodzaju akcesoria kuchenne. Stal węglowa jest naturalnym surowcem, a więc cechuje się lepszymi parametrami od na przykład patelni z powłokami zapobiegającymi przywieraniu. Warto jednak odróżnić stal węglową od żeliwa, z którego kiedyś powstawały naczynia kuchenne. Żeliwo zawiera co najmniej 2% węgla, podczas gdy w stali węglowej zawartość węgla nie przekracza 1%. Oznacza to, że współczesne garnki stalowe są bardziej wytrzymałe i mniej kruche.

Dlaczego warto kupić naczynia ze stali węglowej?

Żelazo to bardzo dobry przewodnik ciepła – rozgrzane bardzo długo utrzymuje temperaturę i równomiernie rozprowadza ciepło. Nie niszczy się pod wpływem bardzo wysokich temperatur, a więc naczynia ze stali węglowej to świetny wybór do smażenia, gotowania i pieczenia. Naczynia powoli stygną, więc na dłużej zachowują ciepło potrawy. Prawidłowo konserwowane i użytkowane naczynia ze stali węglowej przetrwają lata. Właśnie dlatego sprzedaż wyrobów ze stali z roku na rok rośnie. Co ważne, stal węglowa może być stosowana zarówno na kuchenkach gazowych, jak i indukcyjnych.

Charakterystyka naczyń kuchennych ze stali węglowej

Patelnie i garnki ze stali węglowej cechują się matowym wykończeniem, dzięki czemu łatwo jest je odróżnić od naczyń ze stali nierdzewnej. Poza tym stal węglowa jest znacznie twardsza. Większość patelni stalowych trafiających na sprzedaż jest wstępnie sezonowana – na naczynie nanoszona jest nietłusta warstwa oleju i która chroni przed rdzą i zapobiega przywieraniu potraw. Patelnie ze stali węglowej warto zabezpieczyć warstwą oleju po każdym myciu, co znacząco wydłuży żywotność naczynia. W toku użytkowania patelnie ze stali węglowej pokrywają się patyną, czyli charakterystyczną ciemną warstwą.

Certyfikowana stal z hut polskich i zagranicznych.

Terminowość dostaw i atrakcyjne ceny.